10 redenen waarom jij Albanië moet ontdekken

Albanië, een land in de Balkan aan de Ionische en Adriatische Zee en is nog niet erg bekend onder toeristen. Gek eigenlijk, want het land heeft toeristen veel te bieden met haar mooie stranden, vriendelijke bevolking, rijke geschiedenis en het prachtige landschap. De letterlijke vertaling van Albanië is ‘Het land van de witte bergen’. Het is de perfecte bestemming voor een vakantie in een mooi maar nog onontdekt land, voor jong en oud. Het leven in Albanië is nog langzaam en de prijzen zijn laag. Onderschat het authentieke Albanië niet en ontdek de unieke bezienswaardigheden die het land te bieden heeft, want het zijn er veel en wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Blue eye/Syri i Kaltër
Voor bijzondere natuurverschijnselen zit je in Albanië op de juiste plek. In het Zuiden van Albanië vind je de zoetwaterbron Blye eye, ook wel Syri i Kaltër genoemd. Hier stroomt per minuut duizenden liters bronwater naar boven. Het water heeft een helder blauwe kleur en de groene natuur om het water heen zorgt voor een indrukwekkend kleurenpallet. Het is niet bekend hoe diep deze oneindige bron is. Duikers zijn ooit 50 meter naar beneden gezwommen, maar konden nog steeds de bodem niet zien. De naam “Blue eye’’ heeft dit natuurverschijnsel te danken aan de vorm van de waterbron. Wanneer je erboven staat lijkt het alsof je een helder blauw oog in kijkt.

Berat
Berat is een stad met veel kleine witte huisjes, gebouwd tegen een berg en liggend aan de blauwe rivier Osum. Deze karakteristieke stad staat bekend om de stad met de duizend ramen en is sinds 2005 te vinden op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege haar bijzondere Ottomaanse architectuur.
In de avond komt het stadje tot leven en zijn er allerlei tentjes geopend op de boulevard waar je gezellig een drankje kunt doen terwijl je alle lichtjes van de ramen in de stad ziet. Een sprookjesachtige ervaring.
Verder kan je een bezoek brengen aan het etnografisch museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Berat of kan je het kasteel van Berat bezoeken door een klim te maken naar de top van de berg waar dit kasteel op staat. Dit levert mooie uitzichten op over Berat en de rivier.

Sarande
Sarande ligt in het uiterste zuiden van Albanië en is de perfecte plek om van een zonvakantie te genieten. Het is een van de populairste badplaatsen aan de Albanese Rivièra doordat de stad meer toerisme kent door haar cafés, restaurants, bars en souvenirwinkels en ook het nachtleven is erg bruisend door de leuke clubs en bars die er gevestigd zijn. In het hoogseizoen komen veel reizigers vanuit Griekenland naar Sarande voor een dagje Albanië. Het Griekse eiland Corfu ligt op een kleine afstand van slechts 3 kilometer van de stad en hier gaan dagelijks veerboten heen en weer. Sarande staat ook bekend om de mooie stranden in de buurt met helderblauw water en wit zand.

Gjirokastra
Nog een stad in dit lijstje die een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst heeft net als Berat, is Gjirokastra. Deze stad is een van de oudste steden van Albanië en staat onder andere bekend om de stad van de duizend trappen. Je vind hier een pareltje van architectuur met haar typisch Ottomaanse bouw en het op een berg gelegen kasteel dat vroeger werd gebruikt door de Nazi’s. Ook vind je hier het geboortehuis van Envar Hoxa, de oud communistische leider van Albanië die het land volledig probeerde te isoleren van alle andere landen in de wereld.
Gjirokastra is perfect voor cultuurliefhebbers want de stad is een echte museumstad en ook voor de heerlijke keuken met typische gerechten moet je deze stad echt even bezoeken.

Butrint
Butrint is een oude Griekse stad en nationaal park die in het uiterste puntje van Albanië ligt. Je vind hier de best bewaarde ruïnes uit Europa en restanten uit veel verschillende tijdperken zoals een amfitheater en een basiliek. Sommige gebouwen zijn wel 2500 jaar oud. Het nationale park rondom de unieke archeologische vindplaats heeft ook veel te bieden zoals mooie stranden en bijzondere dieren.

Ksamil Beach
Dit strand kon ook zeker niet ontbreken aan deze lijst. Ksamil Beach is het bekendste strand van Albanië vanwege de heerlijke sfeer, het mooie witte zandstrand en de azuurblauwe zee. Je kijkt hier uit op een paar kleinere eilandjes en in de verte kan je Corfu zien liggen.

Tirana
Tirana is de hoofdstad en gelijk de grootste stad van Albanië en zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor velen is deze stad nog onbekend maar het is een leuke stad voor een stedentrip. De prijzen zijn hier niet hoog dus je kan hier voor weinig geld overnachten, een drankje doen of een hapje eten. Het Skanderbergplein is een van de populairste bezienswaardigheden. Op het plein vind je een monument van Skanderberg, de nationale held van Albanië. Door de stad heen is ook veel street-art. Op de berg van het nationale park Dajti heb je een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.

Valbona vallei
Valbona ligt in het noorden van Albanië, in het hoogste gedeelte van de Albanese Alpen. Het heeft een indrukwekkend landschap met haar hoge bergen, valleien, rivieren, meren, uitgestrekte bossen met een rijke flora en fauna en hoge watervallen. Als je houdt van wandelen en adembenemende landschappen is dit de perfecte plek. Er komen veel dieren voor zoals beren, wolven en wilde geiten. Je kunt hier komen door een bootticket te kopen in Shkodra voor de Koman Lake Ferry. Dit staat beschreven als een van de mooiste boottochten ter wereld.

Meer van Ohrid
Dit heldere meer ligt in Albanië maar ook deels in Macedonië. Het is 350 km2 groot en op sommige plekken wel 285 meter diep.  Je vind hier in de buurt ook veel stranden waar je kunt relaxen en genieten van het landschap om het meer heen. Watersport liefhebbers hebben hier genoeg te doen zoals scubaduiken en kajakken of je doet het wat rustiger aan en kiest voor een boottocht over het meer van Ohrid.

Komanmeer
Het Komanmeer, de Fjorden van Albanië. Helderblauw water en omringd door hoge kliffen met veel natuur. Daarom is dit stuwmeer ook zeker een bezoekje waard. Met een boottocht vaar je door het schitterende ruige landschap en kom je langs kleine pittoreske dorpjes met de lokale bevolking.

Hebben wij je met deze indrukwekkende bezienswaardigheden enthousiast genoeg gemaakt om dit mooie land zelf te gaan ontdekken? Boek hier jouw singlereis of eenoudervakantie naar het nog onontdekte maar prachtige Albanië en beleef het zelf!