Vertrek data

Van Tot Dagen Leeftijd Prijs Meldingen Verblijf Vervoer Verzorging Boeken

Wel inbegrepen

Vervoer
 Chartervlucht retour
☑ 1 stuk handbagage en 20 kg ruimbagage
 Luchthavenbelasting
 Vervoer luchthaven – haven Kos v.v.

Verblijf
 Verblijf in een gedeelde hut
☑ Gebruik dek matrasjes, kussens en fleecedekentjes

Vermaak
 Alle transfers
 Professionele begeleiding
 Snorkelset aan boord

Niet inbegrepen

Verblijf
☐ Handdoeken
☐ Lakenzak/slaapzak
☐ Boordkas à € 200,- p.p.p.w.
….(diners aan boord, haven-, diesel- en schoonmaakkosten)

Vermaak
☐ Bij te boeken excursies

Overig
☐ Administratiekosten €20,00
☐ Persoonlijke uitgaven en fooien
☐ Reis- en annuleringsverzekering
☐ Single omboekverzekering

Eerder met ons op reis geweest?
Dan vervallen de administratiekosten!

Legenda

= aanbieding

= gegarandeerd vertrek

= last-minute

= topvakantie

= beschikbare reis

= volgeboekt

= op aanvraag

= vliegtuig

= bus

= eigen vervoer

= boot

= trein

= groepssamenstelling

= single kamer

= gedeelde kamer

Single Zeilreis Griekenland Kos en Griekse Eilanden

Met een stevige wind in de zeilen van eiland naar eiland varen en aanmeren in een pittoresk haventje of een afgelegen baai. Heerlijk zeilen over de diepblauwe zee, luieren aan dek of actief meezeilen en natuurlijk elke dag een duik in het glasheldere water! De Nederlandse schipper vertelt graag alles over de kunst van het zeilen en navigeren en natuurlijk kun je zelf ook aan het roer staan of de route op de kaart uitzetten.

Het zeilgebied is de Griekse eilandengroep Dodekanesos, wat 12 eilanden betekent. In dit gebied staat meestal een stabiele noordwesten wind, de Meltemi, die in kracht van 4 tot 7 varieert. Deze wind maakt het ook in de warme zomermaanden aangenaam, want zij zorgt voor de nodige verkoeling. Hierdoor is deze streek bij uitstek geschikt voor een actieve zeilvakantie voor singles, waarbij er per dag ongeveer 4 tot 6 uur wordt gevaren.
Zeilervaring is niet nodig, maar als je wilt leren zeilen dan is de schipper graag bereid je wegwijs te maken. Je kunt bijvoorbeeld helpen om alle voorkomende taken uit te voeren, waaronder het trimmen van de zeilen, navigeren en het sturen van de boot onder begeleiding.

De twee zeiljachten, de Omiros en de Osiris, varen per week één van de drie zeilroutes. De route in noordelijke richting naar Kalymnos, Leros en Patmos , in zuidelijke richting naar Nysiros, Tilos, Chalki en Rhodos of in westelijke richting naar Astipalea en Amorgos. De zeilroutes bieden een enorme verscheidenheid aan haventjes, verscholen baaitjes met prachtige stranden. Welke route er gevaren zal worden, is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer je er voor kiest om 15 dagen mee te gaan zeilen in Griekenland, zal je twee verschillende routes varen.

We gaan ervan uit dat iedereen helpt bij het aan- en afmeren, maar onderweg ben je daarnaast vrij om zo actief te zijn als je wilt. Zo kun je veel leren over zeilen, maar je kunt ook lekker muziek luisteren, een boek lezen of op het dek in de zon liggen.

Verblijf aan boord
Je scheept in op een zeewaardig zeilboot van ruim 15 meter lang. De boot is voorzien van 2-persoonshutten met gescheiden bedden en een ruime kombuis. Het schip is van alle gemakken voorzien tot en met een MP3/CD speler voor de muzikale begeleiding. Op het ruime dek kun je heerlijk in de zon liggen en eventueel de nacht doorbrengen onder een schitterende sterrenhemel. Aan boord zijn een aantal matrasjes en slaapzakken aanwezig, voor wie aan dek wil slapen.

8 of 15 dagen meezeilen
De reizen worden vanuit het centraal gelegen Kos gemaakt in noordelijke, westelijke of zuidelijke richting. Welke route er precies wordt gevaren is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Wil je de 15-daagse zeilreis? Neem dan even contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. Je vaart dan twee verschillende routes.

 

‘Alles mag, niets hoeft’

Graag willen wij nog eens benadrukken wanneer je met ons op vakantie gaat je dan kiest voor een groepsreis waarbij je je eigen invulling aan jouw vakantie geeft. Ook als het programma grotendeels vastligt of wanneer er optionele excursies worden aangeboden. De ervaring leert dat de groep – of een deel ervan – kiest voor het ene of andere uitstapje.  Meedoen is ieders vrije keuze. ‘Alles mag, niets hoeft’. Het is tenslotte jouw vakantie!

Wij streven ernaar om het iedereen naar de zin te maken.

 

Samenstelling groep

De aangegeven leeftijdscategorie informeert je over de doelgroep voor deze singlereis. Zolang de inhoud van het programma je aanspreekt, je enthousiast bent, zelfstandig kunt reizen en nieuwe, gezellige mensen wilt leren kennen in een ongedwongen sfeer, dan verwelkomen wij je graag op deze singlereis.

Val jij qua leeftijd buiten de aangegeven doelgroep van deze reis? Klik dan hier voor dezelfde reis voor reizigers van 50 jaar en ouder.

 

Het begin van je vakantie

Je vakantie begint op het afgesproken meetingpoint op de luchthaven waar jij je reisgenoten zult ontmoeten.
Op de luchthaven van Kos zal er een transfer voor je klaar staan die je naar de haven van Kos brengt. Hier zal de schipper je verwelkomen en je wegwijs maken. Meer informatie wordt nader beschreven in de reisbescheiden welke je een week voor vertrek per e-mail zult ontvangen.

Boek jij een reis kort voor vertrek? Dan kan het voorkomen dat je een ander vluchtschema volgt dan de rest van de deelnemers.

 

Reisdocumenten

Om naar Griekenland te reizen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart. Houders van een Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart hebben geen visumplicht. Voor bezoekers met een paspoort van niet-EU landen is er mogelijk wel een visumplicht. Dit is mede afhankelijk van het land waarvan de reiziger een paspoort heeft.

 

Inentingen

Voor de Single Reis naar Griekenland zijn inentingen niet verplicht. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je eigen huisarts of met de GGD bij jou in de buurt.

 

Luchthavenbelasting, ruimbagage en boordkas

Inbegrepen in de prijs zijn luchthavenbelasting en alle toeslagen, voor zover van toepassing en onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen. Ook is er minimaal 20 kilo ruimbagage inbegrepen. Bij deze reis dien je een reistas of backpack mee te nemen, in plaats van een koffer.

Ter plaatse dient iedereen € 200,- p.p.p.w. te voldoen aan de schipper voor alle maaltijden en drankjes aan boord, haven-, water- en dieselgeld. Er wordt minimaal driemaal per week aan boord gekookt, de overige maaltijden worden gebruikt in lokale restaurantjes.

 

Annulering

Mocht het voorkomen dat een reis onvoldoende deelnemers heeft, dan laten wij dit uiterlijk 21 dagen voor vertrek weten.

 

Verzekeringen

Een meepakker is de reis- en/of annuleringsverzekering. Mocht je deze niet hebben dan is het misschien een tip deze tegelijk met het boeken af te sluiten. Mocht je van plan zijn excursies bij te boeken, denk dan aan het afsluiten van een gevaarlijke sportenverzekering.

ZEILSCHIP KOS EN GRIEKSE EILANDEN

Je scheept in op een zeewaardige zeilboot van ruim 15 meter lang, voorzien van alle gemakken, 2-persoonshutten met dubbele of enkele kooien en een ruime kombuis. Op het ruime teakhouten dek is volop gelegenheid om in de zon te liggen of ’s nachts een slaapplaats te zoeken. De ruime kuip is voorzien van een biminitop die beschutting biedt tegen de zon. Er zijn twee boten: de Omiros en de Osiris. De comfortabele schepen zijn vrijwel identiek aan elkaar. Tijdens je zeilvakantie verblijf je op één van de twee schepen.

 

Verzorging

Tijdens deze zeilvakantie wordt er een maaltijden-pot gemaakt. Bij aankomst aan boord betaal je € 200 per week aan de schipper voor de maaltijden aan boord, drankjes aan boord, haven-, water- en dieselgelden. Voor dit bedrag zijn alle maaltijden die aan boord bereid worden inbegrepen. De bemanning zorgt voor een uitgebreid ontbijt en een lekkere lunch aan boord. Het avondeten wordt afwisselend aan boord of aan wal gegeten. Wanneer we bijvoorbeeld in een baai aangemeerd zijn, wordt er aan boord gekookt.

Doorgaans wordt er twee keer in de week gekookt aan boord. Op de overige dagen zoeken we regelmatig een gezellige taverne op voor een echte Griekse maaltijd (voor eigen rekening). Hoewel de bemanning voor de maaltijden zorgt, wordt er wel van je verwacht dat je meehelpt met het dekken van de tafel of het afwassen. Maar als iedereen even de handen uit de mouwen steekt, dan is dat zo gebeurt en kun je weer genieten van het weer en de wind.

Het gebruik van alcoholische versnaperingen zijn tijdens het varen niet toegestaan. Dit in verband met de veiligheid van het schip en de op varende. Wanneer de boot voor anker of in de haven ligt, is het toegestaan om (met mate) te genieten van een alcoholische versnapering.

⛵ Vergeet je eigen handdoeken niet mee te nemen.

⛵ Het is niet mogelijk om een koffer mee te nemen aan boord. Graag willen wij je dan ook vragen om een reistas of backpack mee te nemen op vakantie.

⛵ Het is aan boord niet toegestaan  schoenen te dragen. Alleen speciale zeilschoenen met een lichte zool zijn geschikt voor op het schip of nieuwe, ongedragen slippers met rubberzool.

.

De haven van aankomst en vertrek is Kos Marina, gelegen op loopafstand van Kos-stad. Hier kun je op de aankomst- en vertrekdag (donderdag) een aantal bezienswaardigheden kunt bekijken, zoals de overblijfselen van Asklepion. In Kos-stad zijn onder andere fietsen en brommers te huur om een verkenningstocht over het eiland te maken. Daarnaast is Kos bekend om de vele gezellige terrassen en bars.

Zeilen
Van vrijdag tot en met woensdag zeilen we van eiland naar eiland. Na een uitgebreid ontbijt aan boord hijsen we de zeilen en zetten we koers naar een gezellig haventje of een afgelegen baai, waar je kunt zwemmen en snorkelen in het heldere water. ’s Avonds gooien we het anker uit in een rustige baai en regelmatig leggen we aan in één van de sfeervolle haventjes om aan te schuiven in een Griekse taverne.

De ene week varen we in noordelijke richting en de andere week in zuidelijke of westelijke richting. Zo is het mogelijk om beide routes te combineren. 

Westelijke route*
De westelijke route geldt als een van de zwaardere routes, maar zeker goed te doen! Op deze route waait er altijd een windje van windkracht 5 a 6. Optimaal zeilden dus! Vanuit Kos varen we via de westkust van Turkije naar Leros, terwijl je onderweg de eerste zeilinstructies krijgt. We gaan voor anker in de beschutte Xerokambos baai. De volgende dag zeilen we naar het onbewoonde eilandje Levita, hier zullen we de komende nacht overnachten. Vanuit Levita varen we vervolgens verder naar Amorgos, langs prachtige steile rotspartijen. Op Amorgos heb je diverse mogelijkheden voor een leuke excursie. De volgende dag staat de parchtige toch naar Astapalea op het programma. De Vathy baai, waar we aan zullen meren, is alleen te bereiken via een zeer smalle entree. De volgende dag varen we weer terug naar de bewoonde wereld en meren we aan bij Kalymnos. Hier stap je eigenlijk direct al uit in het gezellige centrum met vele restaurantjes en barretjes. De laatste dag zetten we weer koers richting Kos, maar niet voordat we een zwemstop hebben gemaakt in de baai van Pseriomos. Aangekomen op Kos maken we ons op voor een spetterende laatste avond!

Noordroute *

Vanuit Kos varen we naar Kalymnos, een levendig eiland dat vanouds bekend is vanwege de sponsvisserij. We leggen aan in Vathi, een fjord-achtige baai met steile kliffen aan beide zijden. Langs de ruige rotskust van dit eiland voert de tocht ons naar Leros, waar we in het baaitje Pandeli voor anker gaan. Een stenen trap leidt naar de top van de heuvel waar nog een middeleeuws kruisvaarders fort te bewonderen is. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai. Afhankelijk van de wind kiezen we voor het eiland Patmos met zijn rijke begroeiing en het indrukwekkende Byzantijnse klooster of het idyllische kleinere Lipsi. Vervolgens gaat de tocht naar Agatonisi, waar we in een verlaten baai voor anker gaan. In zuidelijke richting zeilen we verder naar het ruige eiland Telendos. De laatste dag varen we met een zwemstop bij Pserimos met een prachtig zandstrand terug naar de  haven van Kos.

Zuidroute *
Vanuit Kos zeilen we de eerste dag onder het vaste land van Turkije naar het pittoreske haventje  Palamut aan de Turkse kust. Dan varen we naar het Griekse eiland Simi, een prachtig eiland met een van de mooiste natuurlijke havens van de Middellandse Zee. Simi is een gezellig levendig stadje met een gezellig uitgaansleven. Vanwege zijn bijzondere Venetiaanse architectuur staat Simi op de lijst van wereld erfgoed. Na een lange oversteek leggen we aan in Chalki ten zuidoosten van Rhodos. Ook hier is de invloed van de oude Venetiaanse stijl nog goed te zien. Dit plaatsje heeft een gezellige boulevard en enkele kleine tavernes, waar je de lekkerste gerechten kunt krijgen.
De volgende dag wacht ons een pittige zeiltocht tegen de wind in naar de baai van het kleine eilandje Tilos, waar we voor het strand voor anker gaan. Vanuit hier varen we de volgende dag door naar de rustende vulkaan Nisiros, waar we ‘s middags afmeren. Een  excursie over dit vruchtbare groene eiland naar de 5 slapende vulkaan kraters is een echte aanrader.
De laatste zeildag brengt ons veilig en voldaan van vele mooie indrukken terug naar onze thuishaven op Kos.

* De beschreven routes zijn onder voorbehoud en kunnen door weers- en andere omstandigheden worden aangepast, dit altijd ter beoordeling van de schipper. De schipper bepaalt pas definitief op de dag van vertrek welke route er gevaren wordt.

 

Kos en de Griekse eilanden